top of page

Zomerschoenen voor kindjes

Welke schoenen kan mijn kindje dragen in de zomer? Met de zomer voor de deur is dit een vraag die ik als podoloog énorm veel krijg in de praktijk. Het is dan ook belangrijk om kinderen in elke fase van hun ontwikkeling de juiste schoen aan te meten. Laten we beginnen met welke schoenen je best kiest bij een specifieke leeftijdsgroep.


De beginnende stappertjes


Om een lang verhaal kort te maken... Stappen op blote voeten is echt wel het gezondst om de eerste stapjes te zetten. Vroeger werd ons helaas iets anders wijs gemaakt:

“Geef ze maar een goede stevige schoen, zo hebben ze de juiste ondersteuning”.

Als je niet weet hoe de kindervoet zich ontwikkeld, dan is dit inderdaad niet zo een vreemde stelling om te volgen.

Een kindervoet kan je helemaal niet vergelijken met een volwassen voet. Niet alle botstructuren zijn reeds ontwikkeld en de voet -en beenspieren werken nog niet naar behoren. Het voetje mag vooral niet “belemmerd” geraken door een te vaste schoen. We willen dat de voetspieren net versterken en dat het kind de ondergrond goed leert kennen.


Als we ons buiten begeven dan kunnen we een schoentje aandoen ter bescherming. Hier kies je best voor een lichte schoen met flexibele zool. Het liefst ook gemaakt uit natuurlijke materialen.


Naar de eerste kleuterklas


De kleuters staan al iets stabieler op hun voeten. Hier kunnen we al beginnen kijken naar een iets stevigere schoen.

We letten op een stevigere hielcup in combinatie met een soepele schoen aan de bal van de voet om makkelijk te kunnen afrollen.

De kindervoeten groeien zo ongelofelijk snel dus probeer steeds voor de juiste maat te kiezen en schoentjes niet op de groei te kopen. Ook het afdragen van schoentjes, bijvoorbeeld van oudere broers/zussen, is ook uit den boze.


Vanaf 6 jaar


Hier kunnen we het schoenadvies vergelijken met een volwassene.

De schoenen hebben een stevig contrefort (hielstuk) en plooien enkel ter hoogte van de voorvoet.


De kinderen die ouder worden hebben ook graag hun zegje in welke schoen ze willen dragen. Geef hen hierbij de keuze tussen 3 goede schoenen die je zelf uitkiest en laat je kindje dan daaruit gaan kiezen. Zo hebben ze het gevoel dat ze de schoen toch zelf kozen. Dit kan misschien ook al van toepassing zijn bij je kleine diva van twee jaar...


Wat met zomerschoenen?


Aan de hand van bovenstaand advies gaan we ook een correct zomerschoentje kiezen.

Om duidelijk te zijn: de gesloten schoen blijft belangrijk wanneer je een activiteit plant zoals een wandeling.


Teenslippers zijn geen goede keuze want door het constant klauwen van de tenen geraakt de voet al snel overbelast. Op blote voeten lopen is dus beter dan met teenslippers aan. Het gebruik hiervan is enkel bedoeld rond het zwembad/strand.


Sandalen hebben best een gesloten hieltje en die goed aansluit aan de voet. Er bestaan ook sandalen met uitneembare zool om eventueel je podologische zool in te steken.Kindersandalen per leeftijd:


0-2 jaar:


Zij hebben geen sandalen nodig tot ze beginnen stappen en dienen dan ook enkel ter bescherming van de voet wanneer ze naar buiten gaan. Dus laat ze gerust binnen/buiten spelen op blote voeten.

Als je toch op pad gaat dan kies je best voor een flexibele sandaal die mooi aansluit.


2-5 jaar:


Kleuters staan al wat steviger op hun benen die wat rechter komen te staan en de voetboog begint zich te ontwikkelen.

Kies zeker en vast voor een sandaal met een gesloten hieltje en die goed aansluit aan de voet met gesp of klevers om aan te spannen. De sandaal moet vooral buigzaam zijn aan de bal van de voet.


Vanaf 6 jaar:


Hier horen ze een “normale” voetboog te hebben ontwikkeld. We willen vanaf dan de voet ook optimaal ondersteunen in de schoenen. Kies voor een sandaal met een stevige contrefort en middenzool. Ter hoogte van de voorvoet mag de sandaal soepel zijn om normaal te kunnen afrollen. Dit is ook de leeftijd waarbij beginnen met de voeten te screenen in de praktijk.


Conclusie:


  • Kinderen mogen gerust op blote voeten spelen om de normale ontwikkeling te stimuleren.

  • Prinsessenhakken draag je om te spelen, maar niet de hele dag door.

  • Teenslippers zijn voor aan het zwembad. Op het strand stappen ze zelfs best op hun blote voeten.

  • Bij lange wandelingen kies je beter een gesloten schoen dan een sandaal.

  • Kies steeds de juiste schoenmaat: te groot of te klein kan voor problemen zorgen.


zomerschoenen voor kinderen

100 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page